Dini liderlerden yeni Ortadoğu siyasetinde birlik çağrısı

Türkiye, Ortadoğu ve dünyanın birçok ülkesinden çok sayıda dini lider, kanaat önderi, ilim adamı ve siyasetçiyi İstanbul'da bir araya getiren diyalog konferansı sona erdi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Eylül 2012 20:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konferans sonunda yayınlanan bildiride, bölgede yaşanan problemlerin çözümünde dini farklılıkların bölge için bir ayrımcılık unsuru olmaktan ziyade kültürel çeşitliliği ve birliği sağlayan bir zenginlik unsuru olarak ele alınması gerektiği üzerinde duruldu.

OTORİTER REJİMLER DİNİ SİYASETE ALET ETMEMELİ

İki gün suren toplantıda bir araya gelen çok sayıda farklı din ve mezhebin temsilcisi kendi açılarından Ortadoğu'da barış surecine yapılabilecek katkıyı farklı yönleriyle tartıştılar. İstanbul'da düzenlenen bu konferans ilk kez Müslüman ve Hristiyan din adamları ile âlimleri Ortadoğu'da dinin rolünü tartışmak üzere bir araya getirdi.

Tartışmalar ve görüşler Ortadoğu'da yaşanan problemlerin ve fikir ayrılıklarının yerini yeni filizlenen demokrasi kültürlerinde milli birlik ve insan haklarına dayalı ortak çıkarların alması gerektiği yönünde odaklandı. Dini farklılıkların ise bölge için ayırt edici bir faktör olmaktan ziyade kültürel bir zenginlik unsuru olarak ele alınması gerektiği yönünde fikir birliğine varildi.

DİNLER, ORTADOĞU HALKLARINI YÖNLENDİRMEDE GÜÇLÜ BİR KAYNAK OLARAK KULLANILMALI

Bildiride, bölgede yeniden barış havasının hâkim olması, bireysel hakların ve özgürlüklerin yani sıra inanç gruplarının varlıklarını koruması için öncelikle hukukun tesisi adına temel şart olarak görüldüğü kanaati açıkça belirtildi. Ayrıca sivil toplum örgütlerinin güçlendirilmesi vatandaşlık haklarında eşitliğin sağlanması hukuk sisteminin tesisi ve kişisel özgürlüklerin korunması esas alınarak her ülke kendi farklı toplum modelini oluşturabileceği görüşü dile getirildi. Katılımcılar konferansın en önemli mesajı ise otoriter rejimlerin dinleri kendi amaçları doğrultusunda kullanamayacağı ve bununla birlikte var olan dinlerin, Ortadoğu halklarına yön vermede güçlü bir kaynak olarak kullanabileceği yönünde birleştiler.

MEDYA KAYNAKLARI REFORM EDİLMELİ

Son olarak okullarda, medyada, popular kültürde ve din eğitiminin verildiği yerlerde kullanılan medya ürünlerinin önemine işaret edildi. Dini liderler ve karar vericilerin de insan eğitiminde kullanılan bu medya kaynaklarının reform edilmesi için çalışma başlatmaları gerektiği vurgulandı.

Müslüman ve Hristiyan perspektifler konulu bu konferansın katılımcılara ilham verdiği gözlenirken bu konferansın ilerleyen dönemde, Ortadoğu'da şekillenen yeni demokrasi kültürüne geçiş surecinde yapılacak reformların tartışılacağı platformların başlangıcı olarak ele alınacağı bildiride yer aldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber